Főoldal
Főoldal / A lovasterápiáról
Nyomtatás
Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna

 

A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna/voltizsálás célja a tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, pervazív fejlődési zavarral, részképesség problémákkal küzdő, látás-, és hallássérült, /esetenként mozgássérült/, teljesítmény és viselkedési zavarokkal küzdő, hiperaktivitással és figyelemzavarral valamint beszéd problémákkal küzdő gyerekek és fiatalok fogyatékosság specifikus fejlesztése egyénileg, vagy csoportosan a ló, a lovaglás, a lovardai tevékenységek és környezet által.
A terápiát  szakképzett gyógypedagógus- lovasterapeuta vezeti, és a foglalkozás során egyéni elbírálás alapján felhasználható a ló bármely jármódja. A terápia magába foglalja a lovaglást, a lovastornát, a lógondozást, a lovaglás történhet vezetve, futószáron, vagy önállóan.

 


Speciális fogathajtás

Sérült, károsodott, fogyatékos személyek adaptált fogathajtása, általában lovas iskolákban, egyesületekben, egészségügyi, vagy gyógypedagógiai intézményekben, terápiás központokban valósulhat meg.
A speciális fogathajtás főleg azoknak az akadályozott embereknek ad lehetőséget a lovakkal való foglalkozásra, akik elsősorban fizikai állapotuk miatt lovagolni (lóra ülni) nem képesek.
Ez a tevékenység lehetőséget ad a sérült, fogyatékos, károsodott embereknek arra, hogy bizonyos képességeiket és készségeiket fejlesszék, valamint lehetővé teszi számukra a szabadidő kellemes eltöltését és a sportba való bekapcsolódást.
A területen speciálisan képzett lovas szakemberek, lovas edzők, fogathajtók dolgoznak lovas terapeuták közreműködésével.

 

MOL Gyermekgyógyító Program