Főoldal
Főoldal / Rendezvények / Táborok
Nyomtatás
Véget értek intenzív komplex terápiás nyári táboraink

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is komplex terápiás táborokat szervezett a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának terápiás foglalkozásaira járó gyerekeknek.


A MOL Gyermekgyógyító Program által támogatott táborokban öt hét alatt összesen 71 , különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. A 4 és 18 év közötti gyerekek között volt tanulásban és értelmileg akadályozott, autizmussal élő, hiperaktív, szorongó, hallássérült, látássérült, mozgássérült, halmozottan sérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyermek is.


Az első tábor június 17-21. között volt látássérült gyerekek számára. A program mottója ez volt: „Cirkuszvarázs

Az utolsó napon a gyerekek egy cirkuszi előadást mutattak be, amire hétközben készültek fel, egyénileg vagy csapatokban. A lovasfoglalkozások között szerepelt lóidomítás, zsonglőrködés lóháton, lovasakrobatika, bohócszámok lóval stb. Ló nélkül gyakorolták a légtornát, kötéltáncot és egyéb egyensúlyozó játékokat, erőművészetet, bűvészkedést stb.

 

(A képre kattintva egy galéria nyílik meg.)

 

A második táborra július 1-5. között került sor, magatartásproblémás, szorongó,  érzelmi és indulati  zavarokkal küzdő gyermekeknek, Bátorság tábor” címmel.

Célunk az volt, hogy a táborban biztonságos és kontrollált környezetben állítsuk a gyermekeket olyan teljesíthető kihívások elé, melyek révén önbizalmuk, önértékelésük nő, átélhetik a kompetencia-érzést, és énképük pozitívabbá válik. A táborban a gyerekeknek számos kalandos próbatételt kellett teljesíteni, lóval vagy anélkül. A részt vevő gyerekek minden sikeresen teljesített feladatért jutalmat kaptak, és természetesen értékeltük azt is, ki hogyan teljesített a hét folyamán. A gyerekeknek lehetőségük volt  egyéni vetélkedésre, de közösen, csapatokban történő megmérettetésre is. Ebbe a táborba is meghívtunk olyan külsős szakembereket, akik segítettek a változatos programok lebonyolításában.

(A képre kattintva egy galéria nyílik meg.)

A harmadik táborba pszichés zavarokkal küzdő kamaszok jöttek, július 8-12. között. A táboros hét az „Ismerd meg a környezetedet” mottó jegyében telt.

Környezetünk megismerése, a természet, az állatok és növények védelme kiemelt jelentőségű napjainkban. Fontosnak tartjuk a hozzánk járó sérült, problémás gyerekek környezettudatos nevelését. A Fóti Lovasterápiás Központ területén pár évvel ezelőtt kialakítottuk az „Élhető Jövő Parkot”. Az Élhető Jövő Park betekintést adott a gyerekeknek a megújuló energiák használatába, de a tábor programját kibővítettük a Lovasterápiás Központ növényeinek, állatainak megismerésével, védelmével és gondozásával is. A tábor ideje alatt a gyerekekkel kifejezetten a minket körülvevő környezetet, a növény- és állatvilágot ismertettük meg, és a foglalkozások alatt próbáltuk a gyermekek ezek iránti felelősségérzetét fokozni.

(A képre kattintva egy galéria nyílik meg.) 

A negyedik tábor tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekeknek szólt. A július 15-19. közötti tábor jeligéje „Lóháton az iskolába” volt .

A tábor legfőbb célja az volt, hogy komplex módon segítse, támogassa a lovasterápiára járó gyermekeket az iskolára való felkészülésben. Ezért célirányosan a tanuláshoz, iskolai élethez szükséges képességeket fejlesztettük kiemelten a lovaglás és a lóval való tevékenységeken keresztül. Fontos szerepet kapott játékos módon a tanuláshoz szükséges képességek fejlesztésén túl a motoros funkciók fejlesztése is.

 

(A képre kattintva egy galéria nyílik meg.)

Július 22-26. között került megszervezésre utolsó táborunk, ahova óvodás és kisiskolás korú, tanulásban és értelmileg akadályozott, autizmussal élő, érzékszervi fogyatékos és mozgássérült gyermekeket vártunk „Mese, mese mátka”- címmel.

A mese kiemelkedő jelentőségű a gyerekek képzeletvilágának működésében, ismereteket, bölcsességeket és tanulságokat közvetít.  Sokszor serkenti a gyerekeket arra, hogy belehelyezkedjenek egy történetbe, és abban maguk is a főszereplőivé váljanak.

A tábor programjához a népmesék közül Mátyás király meséit választottuk, mert ezekben a mesékben Mátyás mindig igazságos, humoros és találékony, és mert számos mesében megjelenik szereplőként a ló figurája is. A hét folyamán minden nap egy-egy mesét dolgoztunk fel különböző módokon: lovas helyzetekben, rajzos-grafikus, dramatizált formában, de volt önálló mesealkotás is. A tábor utolsó napján meginvitáltuk a szülőket egy színházi előadásra, melynek keretében díszletekkel, jelmezekkel együtt bemutattuk a héten feldogozott lovas meséket.

 

(A képre kattintva egy galéria nyílik meg.) 

A táborok nagyon jó hangulatban teltek, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás segítséget.

Reméljük, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoztak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években.