A jogszabályi változások miatt 2016-tól már csak maximum 120 órás továbbképzések akkreditálhatóak a Pedagógus Továbbképzési Rendszerben. Mivel a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány lovasterapeuta képzései („Lovasterapeuta képzés gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakágon”, valamint „Lovasterapeuta képzés hippoterápia szakágon”) 185 órásak voltak, a képzések 2017-ben esedékes újbóli akkreditációja során így mindkét képzést két részre kellett bontanunk. Ennek megfelelően mind a gyógypedagógusok, mind a gyógytornászok lovasterapeuta képzésüket a Pedagógus Továbbképzési Rendszerben akkreditált Alapozó ismeretek a lovasterápiáról (Alapítási engedélyszám: 575-47/2017) című képzés keretein belül kezdhetik meg. Ez a képzés tartalmilag és időzítés szempontjából is nagyjából megfelel a korábbi képzéseink A és B moduljának, melyet terveink szerint 2017 októbere és 2018 októbere között szervezünk meg.

 

Az „Alapozó ismeretek a lovasterápiáról” című képzést sikeresen teljesítő gyógypedagógusok terveink szerint 2018 októberében jelentkezhetnek a Lovasterapeuta képzés gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakágon (Alapítási engedélyszám: 575-48/2017) című képzésre. Ez a képzés tartalmazza tulajdonképpen mind tartalmilag, mind időbeosztás szempontjából a korábbi képzésünk GYP-1-es (szakmai elméleti modul) és a GYP-2-es (szakmai gyakorlati modul) ismereteit.

 

Az előzőeknek megfelelően az „Alapozó ismeretek a lovasterápiáról” című képzést sikeresen teljesítő szomatopedagógusok és gyógytornászok szintén 2018 őszétől folytathatják lovasterapeuta képzésüket a Lovasterapeuta képzés hippoterápia szakágon (Alapítási engedély szám: 575-49/2017) elnevezésű képzés keretein belül. Ennek a képzésnek a tartalma és az időbeosztása lefedi a korábbi képzés H-1 (szakmai elméleti modul), H-2 (szakmai gyakorlati modul) ismereteit.

 

A képzések követelményrendszere a korábbi képzésekhez képest nem változott, csak az említett jogszabályi változások miatt kellett a képzéseinket kettébontani.