A felmerülő igények láttán az NGYSZ megszervezte az első lovasterápiás szakember képző tanfolyamot, amihez szakmai segítséget Angliából kért. Így került sor 1997 novemberében, Hortobágyon az első tanfolyam megrendezésére, ahol az Angol Lovasterápiás Egyesület (Riding for the Disabled Association - RDA) által ajánlott és képzett szakemberek tartottak elméleti és gyakorlati oktatást.

A 35 résztvevő között rehabilitációs szakemberek és lovasok egyaránt voltak.

A tanfolyam végén megalakult a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány, melynek elnökségét egy évre választották a jelenlévők. Az elnök dr. Edvi Péter (NGYSZ ügyvezető alelnöke) lett, aki ígéretet tett, hogy az általa vezetett szervezet három éven keresztül aktív segítséget nyújt a szövetség munkájához.

Jelenleg az MLTSZ Alapítvány vezetősége 14 főből áll, az elnökség tagjai között van orvos, lovasedző, gyógytornász, gyógypedagógus és pszichológus szakember is, akiknek lovasterápiás végzettségük és sokéves tapasztalatuk van.

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány célja a lovasterápiával foglalkozó intézmények és személyek országos szintű összefogása, érdekeinek védelme, továbbá a tevékenység szakmai és jogi kereteinek megteremtése. A szövetség nyitott, közel 250 magánszemély és több mint 40 intézmény a tagja.

A célkitűzések között elsődleges helyet foglal el a lovasterápiával foglalkozó, különböző előképzettségű szakemberek folyamatos képzése, továbbképzése, hiszen mint kiderült, sokan, sok helyen, igen eltérő megközelítéssel és eltérő színvonalon végzik ezt a tevékenységet. A szakemberek képzésének érdekében az MLTSZ 1997 óta évente minden ősszel 2 hetes továbbképző tanfolyamot szervez.

Tanfolyamaink - 1998 Szilvásvárad, 1999 Balatonfenyves, 2000-től Sarlóspuszta, majd 2018-tól Fót- lehetőséget teremtettek arra is, hogy a külföldi előadók segítségével megteremtsük egy olyan oktatási rendszert, amely az európai színvonalhoz igazodva nálunk is kialakítható. A neves külföldi szakemberek segítségével kiképeztünk egy olyan oktatógárdát, amely a hazai képzést végzi.

Az alábbi neves szakemberek oktattak eddig tanfolyamainkon:

Epona

 • Anita Claridge
 • Anne Birkmyre
 • Dr. Gill Peacock
 • Louise Groth
 • Margaret Brockie
 • Margaret Golding
 • Sister Chiara Hatton Hall

2012-től a korábban meghívott külföldi és hazai szakemberek rendszeresen részt vettek az MLTSZ által szervezett képzéseken, továbbképzéseken, valamint konferenciákon.

A nemzetközi eseményekbe is igyekeztünk bekapcsolódni, és ennek eredményeként 1999-ben a Nemzetközi Lovasterápiás Szövetség (Federation Riding for Diasabled International= FRDI - jelenlegi nevén Horses in Education and Therapy International = HETI) teljes jogú tagja lett az MLTSZ.

2000 áprilisában fiatal szövetségünk a franciaországi Angers-ben megrendezett X. Nemzetközi Lovasterápiás Kongresszuson képviselhette hazánkat. Az előadásokból megismerhettük, hogy a világ különböző országaiban milyen keretek és elvek alapján működik a lovasterápiás tevékenység. Bemutattuk posztereinket (az MLTSZ történetéről, a székesfehérvári BÓJA SE és a balogunyomi Unicornis Alapítvány tevékenységéről) és videofilmünket, amely tanfolyamaink eseményeit dolgozza fel.

A konferencián számtalan neves szakemberrel ismerkedhettünk meg, többek között Octavia Brown-nal, aki a Nemzetközi Lovasterápiás Szövetség elnök asszonyaként elfogadva meghívásunkat részt vett 2000 októberében Sarlóspusztán megrendezett tanfolyamunkon.

Fiatal szövetségünk elnyerte a Nemzetközi Lovasterápiás Szövetség bizalmát, így 2003-ban mi rendeztük a soron következő lovasterápiás világkongresszust, amelyről CD- t adtunk ki.

A világ konferencia 2003. június 11-14 között Budapesten a Kongresszusi Központban került megrendezésre "The complex influence of therapeutic riding" címmel. A konferencián az alábbi szekciókban mutatkozhattak be az előadók:

 • Hippoterápia
 • Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna
 • Pszichológus
 • Parasport
 • Történeti háttér
 • Nemzetközi és nemzeti standardok
 • Videó
 • Poster

A kongresszusról bővebb információt az ARCHÍVUM menüpont alatt találhat.