A Kezdetek

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány (MLTSZ) történeti szálai a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat (NGYSZ) irodájába vezetnek vissza, ahol a legkülönbözőbb problémák orvoslásának reményében egyre több család és gyermekintézmény érdeklődött a 90-es évek közepétől lovasterápia iránt.

Az ezt követő kutató munka során kiderült, hogy Magyarországon még nincsenek olyan helyszínek, ahol képzett szakemberek, képzett terápiás lovakkal végeznék ezt az Európa szerte egyre népszerűbb tevékenységet.

hippoterapia

A felmerülő igények láttán az NGYSZ megszervezte az első lovasterápiás szakember képző tanfolyamot, amihez szakmai segítséget Angliából kért. Így került sor 1997 novemberében, Hortobágyon az első tanfolyam megrendezésére, ahol az Angol Lovasterápiás Egyesület (Riding for the Disabled Association - RDA) által ajánlott és képzett szakemberek tartottak elméleti és gyakorlati oktatást.

A 35 résztvevő között rehabilitációs szakemberek és lovasok egyaránt voltak.

A tanfolyam végén 1997-ben megalakult a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány, melynek elnökségét egy évre választották a jelenlévők. Az elnök dr. Edvi Péter (NGYSZ ügyvezető alelnöke) lett, aki ígéretet tett, hogy az általa vezetett szervezet három éven keresztül aktív segítséget nyújt a szövetség munkájához.

Jelenleg az MLTSZ Alapítvány vezetősége 14 főből áll, az elnökség tagjai között van orvos, lovasedző, gyógytornász, gyógypedagógus és pszichológus szakember is, akiknek lovasterápiás végzettségük és sokéves tapasztalatuk van.

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány célja a lovasterápiával foglalkozó intézmények és személyek országos szintű összefogása, érdekeinek védelme, továbbá a tevékenység szakmai és jogi kereteinek megteremtése. A szövetség nyitott, közel 250 magánszemély és több mint 40 intézmény a tagja.

Oktatás:

A célkitűzések között elsődleges helyet foglal el a lovasterápiával foglalkozó, különböző előképzettségű szakemberek folyamatos képzése, továbbképzése, hiszen mint kiderült, sokan, sok helyen, igen eltérő megközelítéssel és eltérő színvonalon végzik ezt a tevékenységet. 2000 óta évente indítjuk államilag engedélyezett, akkreditált lovasterapeuta-képzéseinket gyógytornászok, gyógypedagógusok, orvosok és pszichológusok számára, valamint a lovas parasportedző-képzést, melyre lovas szakemberek, oktatók, edzők jelentkezhetnek. Évente egyhetes képzést szervezünk a lovasterápiában segítő önkéntesek számára.

Emellett különböző felsőoktatási intézmények (Szent István Egyetem, Kaposvári Egyetem, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, Testnevelési Egyetem) hallgatói is rendszeresen ellátogatnak a fóti központba, hogy alapvető elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek a lovasterápiáról.

Tanfolyamaink - 1998 Szilvásvárad, 1999 Balatonfenyves, 2000-től Sarlóspuszta, majd 2018-tól Fót- lehetőséget teremtettek arra is, hogy a külföldi előadók segítségével megteremtsük egy olyan oktatási rendszert, amely az európai színvonalhoz igazodva nálunk is kialakítható. A neves külföldi szakemberek segítségével kiképeztünk egy olyan oktatógárdát, amely a hazai képzést végzi.

Az alábbi neves szakemberek oktattak eddig tanfolyamainkon:

Epona

  • Anita Claridge
  • Anne Birkmyre
  • Dr. Gill Peacock
  • Louise Groth
  • Margaret Brockie
  • Margaret Golding
  • Sister Chiara Hatton Hall

2012-től a korábban meghívott külföldi és hazai szakemberek rendszeresen részt vettek az MLTSZ által szervezett képzéseken, továbbképzéseken, valamint konferenciákon.

mltsz_collage.jpg

 

 

Továbbképzések, konferenciák

A nemzetközi eseményekbe is igyekeztünk bekapcsolódni, és ennek eredményeként 1999-ben a Nemzetközi Lovasterápiás Szövetség (Federation Riding for Diasabled International= FRDI - jelenlegi nevén Horses in Education and Therapy International = HETI) teljes jogú tagja lett az MLTSZ.

2000 áprilisában fiatal szövetségünk a franciaországi Angers-ben megrendezett X. Nemzetközi Lovasterápiás Kongresszuson képviselhette hazánkat. Az előadásokból megismerhettük, hogy a világ különböző országaiban milyen keretek és elvek alapján működik a lovasterápiás tevékenység. Bemutattuk posztereinket (az MLTSZ történetéről, a székesfehérvári BÓJA SE és a balogunyomi Unicornis Alapítvány tevékenységéről) és videofilmünket, amely tanfolyamaink eseményeit dolgozza fel.

A konferencián számtalan neves szakemberrel ismerkedhettünk meg, többek között Octavia Brown-nal, aki a Nemzetközi Lovasterápiás Szövetség elnök asszonyaként elfogadva meghívásunkat részt vett 2000 októberében Sarlóspusztán megrendezett tanfolyamunkon.

Fiatal szövetségünk elnyerte a Nemzetközi Lovasterápiás Szövetség bizalmát, így 2003-ban mi rendeztük a soron következő lovasterápiás világkongresszust, amelyről CD- t adtunk ki.

A világ konferencia 2003. június 11-14 között Budapesten a Kongresszusi Központban került megrendezésre "The complex influence of therapeutic riding" címmel. A konferencián az alábbi szekciókban mutatkozhattak be az előadók: Hippoterápia, Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, Pszichológus, Parasport, Történeti háttér, Nemzetközi és nemzeti standardok, Videó, Poster

2024-ben ismét a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány rendezheti meg a 18. HETI (Nemzetközi Lovasterápiás Szövetség) konferenciát Budapesten. 

Fontos dátumok:

 

- Call for Abstracts: 1 July 2023
- Abstract submission system will open: 30 November 2023
- Opening of Registration: 1 November 2023
- Deadline for Submission of Abstracts: 1 April 2024
- Notification of Review Outcome: 15 April 2024
- Deadline for Accepted Presenting Authors to Confirm Offer: 26 April 2024
- Deadline of Registration early birds till: 30 April 2024
- General ticket from: 01 May 2024
- Congress Dates: 18-22 June 2024
- Deadline for Submission of Short Papers to HETI Journal: 30 October 2024

További információért látogasson el a konferencia honlapjára.

MLTSZ honlap heti.png         

Nyári táborok:

2007 óta nyaranta 4-5 hét intenzív, komplex élményterápiás nyári táborokat szervezünk a hozzánk lovasterápiás foglalkozásra járó gyerekeknek. Ez a terápiás program kiegészíti és hatékonyabbá teszi a tanév során lezajló terápiás folyamatot. A táborokat korosztályos bontásban óvodás, kisiskolás, kamasz és serdülő gyerekeknek megfelelő tematikával tervezzük. A programban részt vesznek különböző pszichés zavarokkal küzdő, valamint tanulásban és értelmileg akadályozott, autizmussal élő és mozgássérült gyermekek, nyaranta mintegy 50-60 fő.

P1380130.jpg