Jelenleg négy képzésünk fut párhuzamosan, ahol a téli hónapok az elméleti előadásokról szóltak. Ez alatt oktatóink átadták azt a szakmai tudást a résztvevőinknek, amelynek ismerete elengedhetetlen egy terapeuta számára a lovasterápiás munkavégzés során. A tavasz beköszöntével pedig megkezdődött résztvevőink gyakorlati képzése is.

Április 2. és április 5. között a Lovasterapeuta képzés gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakágon elnevezésű képzésünk résztvevői hospitáláson vettek részt, ahol értelmileg és tanulásban akadályozott, látássérült, hallássérült és autizmussal élő gyermekek egyéni és csoportos foglalkozásait figyelhették meg. Ezen kívül saját élményű gyakorlatok keretében próbálhatták ki a lovastorna elemeket, a bemelegítő játékokat, vagy saját bőrükön tapasztalhatták azt, milyen érzés behunyt szemmel végig lovagolni a szenzoros parkon, és elvégezni a kért feladatokat. Májusban újra találkozunk velük, amikor már a szakmai gyakorlatukat kell teljesíteniük természetesen végzett terapeuta szupervíziója mellett.

GYP_kepzes_hospitalas_13

(A képre kattintva egy galéria nyílik meg.)

Április 5. és április 7. között az Alapozó képzés a lovasterápiáról elnevezésű képzésünk gyógypedagógus résztvevői jártak Fóton, és vettek részt hosszúszáras elméleti és futószáras gyakorlati képzésen. A leendő lovasterapeuták számára nagyon fontos az, hogy biztonsággal tudjanak dolgozni futószáron a lovakkal, hiszen a futószáras munkának fontos szerepe van a lovak kiképzésében, de gyakran használjuk ezt a ló vezetési módot a terápiás foglalkozások során, vagy a lovak terápiás foglalkozásra történő előkészítésében is.

AIL_Futoszaras_hetvege_08

(A képre kattintva egy galéria nyílik meg.)

Április 12. és április 13. között leendő pszichológus lovasterapeutáinknak volt gyakorlati képzése, amelyre klinikai pszichológus-pszichoterapeuta kollégánk, Willem van Lieshout érkezett hozzánk Hollandiából. A hétvége során résztvevőink esetbemutatások során megismert helyzetek feldolgozásával foglalkoztak, amelyeket szimulált lovas terápiás helyzetbe ültetve, a páciens és terapeuta szerepek kipróbálásával el is játszhattak.

Május 3. és május 6. között Lovasterapeuta képzés hippoterápia szakágon elnevezésű képzésünk résztvevőjének zajlott oktatás, amely során gyakorolhatta a hosszúszáras, és futószáras munkát. Különböző mozgásszervi problémával küzdő gyermek terápiás foglalkozásán vehetett részt, majd saját élményű gyakorlatok keretében ki is próbálhatta a négy napos oktatás során tanultakat.

Május 8.-án a Lovasterapeuta pszichológiai lovasterápia szakágon elnevezésű képzésünk résztvevői érkeztek hozzánk három napos gyakorlati oktatásra. Ez a képzési blokk főként arról szólt, hogy miként is alkalmazhatják az elméleti oktatás során megismert különböző terápiás lehetőségeket a gyakorlatban, de megismerhették a gyógypedagógia lovaglás és lovastorna módszertanát és gyakorlatait is a pszichológiai lovasterápia szempontjából.

Május 13. és május 17. között gyógypedagógus lovasterapeuta résztvevőink szakmai gyakorlatukat teljesítették a Lovasterápiás Központban. A leendő terapeutáknak egyenként 3-4 terápiás foglalkozást kellett levezetnie, amelyeknek célja például lehetett mozgásfejlesztés, szociális képességek fejlesztése, vagy épp a kommunikáció fejlesztése. Nagyon színes, és ötletes feladatokkal készültek, amelyeket nemcsak a gyerekek, de ők maguk is nagyon élveztek. Elmondhatjuk, hogy egy fárasztó, de igen vidám hangulatban eltelt, és sikeres hetet zárhattunk.

GYP_kepzes_szakmai_gyakorlat_01

(A képre kattintva egy galéria nyílik meg.)

Május 18. és május 19. közötti napokon került sor az Alapozó ismeretek a lovasterápiáról elnevezésű képzésünk résztvevőinek hosszúszáras gyakorlati hétvégéjére, amely során megismerkedtek a szükséges felszerelésekkel, a tempó és iramváltásokkal, és gyakorolhatták a  hosszúszárazás technikáját.