A hét a lovasvizsgákra történő felkészüléssel kezdődött, ezt követték a lovasvizsgák, a szakmai találkozó, a záróvizsgák és végül a segítő képzés. 

A lovasvizsgákra történő felkészülés során Németh Gábor III-as szintű edző tartott elméleti és gyakorlati képzést. A vizsgázók többször lelovagolták a díjlovagló programot valamint a díjugrató feladatot, délutánonként pedig elméleti órák keretében átvették a vizsga menetét és érintették a fontosabb témaköröket.

Mivel a tavalyi évben a járványügyi korlátozások miatt nem tudtuk megvalósítani a lovasvizsgákat, így az idén a korábbi évekhez képest jóval több, összesen harminc jelentkező vágott neki a vizsgáknak. A Német Lovas Szövetség rendszere szerinti lovasvizsgákra október 21-22-én került sor, melyen két német szakember Isabelle von Neuman-Cosel és Laura Josephine Wolf vett részt vizsgáztatóként.

A lovasvizsgák összetettek, több részből álltak, az RA5-ös szinten vizsgázó lovasoknak teljesíteni kellett az úgynevezett lovas jogosítványt (bánásmód vizsga), illetve díjlovagló, díjugrató és elméleti vizsgarészt is. A vizsgák során a lovaglás mellett fontos szerepet kapott a földi munka, illetve a lovakkal való biztonságos bánásmód. A lovas jogosítványt mind a hat résztvevő teljesítette, RA5-ös szinten hárman tettek sikeres vizsgát. A legtöbben RA4-es szinten vizsgáztak, húsz résztvevőből tizennégy fő vizsgázott le. A lovaglások között láthatunk pár nagyon felkészült és harmonikus párost is. Az RA3-as szinten két vizsgázó volt, sajnos most egyikőjüknek sem sikerült a vizsga.

Az idei lovasterápiás szakmai találkozón összesen 14 előadást hangzott el. Az előadások témái nagyon változatosak voltak, érintették a lovasterápia három ágát, továbbá olyan érdekes témákról is hallhattak a résztvevők mind például a környezetpszichológia vagy a nonprofit szervezetek gazdálkodása.

Szintén október 23-án került sor a Lovasterapeuta képzés pszichológiai lovasterápia szakág hallgatóinak záróvizsgájára, melyet öten teljesítettek sikeresen. Az Alapozó ismeretek a lovasterápiáról elnevezésű képzés záróvizsgájára október 24-én került sor, a három fős vizsgabiztosság előtt nyolc fő tett sikeres vizsgát.

Az őszi képzési blokkot a négy napos lovasterápiás segítő tanfolyammal zártuk. A tanfolyam során a résztvevők elméleti és gyakorlati képzést kaptak a lovasterápiás segítő feladatairól. A képzést egy vizsgával zártuk, melyet mind a hat fő résztvevő sikeresen teljesített. A segítő képzést a Magyar Lovassport Szövetség Műhelyprogramja támogatta.

Nagyon örülünk annak, hogy egy év kihagyás után újra meg tudtuk szervezni a lovas vizsgákat, illetve a szakmai találkozót, melyen nemcsak érdekes témákról hallhattunk előadásokat, hanem újra találkozhattunk barátainkkal, ismerőseinkkel, kollégáinkkal.

Nézzék meg képgalériánkat (kattintson a képre): 

Lovas vizsga - 05  

Úgy gondoljuk, hogy összetett, szakmailag tartalmas programokat sikerült összeállítanunk az elmúlt másfél hétben, reméljük, hogy egy év múlva újra hasonló sikeres programoknak tudunk helyet adni a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központjában.