Október 15-18. között a lovas felkészítő hét vette kezdetét, amelynek során a lovas vizsgákra jelentkező hallgatók edzéseken vettek részt és így készülhettek fel a vizsgákra, amelyek teljesítésére október 19-21. között került sor.

IMG_9782w.jpg

A vizsgák szakmaiságát, mint minden évben, két német vizsgáztató biztosította, név szerint Isabelle von Neumann-Cosel, és Kurt Lehmann, akiknek ezúton is köszönjük a munkájukat. A lovas vizsgákra összesen 26 fő jelentkezett. A Bázis vizsgára jelentkező mind a 11 főnek sikerült a vizsga követelményeit teljesítenie. 12 vizsgázóból 10 fő teljesítette sikeresen a DRA IV-es szintű lovas vizsgát.

28003w.jpg

A DRA III-as vizsgát 9 vizsgázóból 5 fő teljesítette. 2 vizsgázó közül pedig 1 főnek sikerült a DRA II-es szintű lovas vizsgája. A DRA III Special Dressage vizsgára két fő jelentkezett, de sajnos egyikük teljesítménye sem felelt meg az elvárásoknak.

 

Október 22-én került sor az MLTSZ 15. születésnapja alkalmából rendezett Konferenciára, amelyen több mint 80 résztvevő és 15 előadó volt jelen.


IMG_9901w.jpg

A Konferencia programja színes és változatos volt, hiszen a lovasterápia szinte minden területéről hangoztak el előadások.
A lovak és a lovaglás témakörében Jámbor Péter a hippoterápiára alkalmas lovak kiválasztásának szempontjait és az általa végzett kutatást ismertette.
Kövy András a lovas sporttal kapcsolatos etikai kérdésekről beszélt, Csontó Zoltán a földi munka jelentőségét mutatta be elméletben és gyakorlatban, majd Rajz Katalin a lovak viselkedésével és életmódjával kapcsolatos etológiai ismereteket osztotta meg a hallgatósággal. Györgypál Zoltánné a biomechanikai ismeretek és a lovaglás összefüggéseire világított rá az előadásában.
A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna témakörben számos előadás hangzott el. Sipos Stella és Kissné Hatvani Erika az autizmussal élő gyermekek lovasterápiás fejlesztésének specifikumait ismertette, Bozori Gabriella a téri tájékozódás fejlesztésének a lehetőségeit mutatta be, dr. Wagner Kinga pedig a PhD. kutatásáról beszélt, melyben a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna komplex hatásait vizsgálja tanulásban akadályozott gyermekek csoportjaiban.
Gerliczkiné dr. Schéder Veronika a szimbolikus kommunikációról, Baumhakl Éva pedig a lóháton történő beszédfejlesztés lehetőségeiről tartott előadást.
A hippoterápia témakörében Rétháti Györgyi arra kérdésre adott választ az előadásában, hogy helyettesíthető-e mechanikus szerkezettel a terápiás ló, Kalina Katával közösen pedig a hippoterápia hatékonyságának mérési lehetőségeit ismertették.
Willem van Lieshout, holland pszichoterapeuta, „The horse and the passions of the heart” című előadásában az emberi szenvedélyek és érzelmek és az ember és a ló kapcsolatának érdekes összefüggéseit boncolgatta.
Lorenzo Lucarelli, spanyol lovas oktató és filozófus, az általa megvalósítani kívánt nemzetközi diákcsere programra hívta fel a figyelmet.

A szakmai programot kellemes hangulatú baráti beszélgetés és zenés-táncos mulatság zárta.

Ezúton is köszönjük az előadóknak, hogy hozzájárultak a szakmai nap színes és változatos programjaihoz és külön örülünk annak, hogy az MLTSZ tagjai közül is sokan eljöttek és velünk együtt ünnepeltek.

 

Október 23-án, kedden, Willem van Lieshout, holland pszichoterapeuta vezetésével a lovasterapeuta képzésben eddig részt vett pszichológusok szakmai találkozójára került sor, amelyen 8 fő vett részt.

Ugyanezen a napon zajlott a gyógypedagógia lovaglás és lovastorna szakág végzős hallgatóinak a záróvizsgája, Bozori Gabriella és Kissné Hatvani Erika vezetésével, amelyen mind a 4 hallgató sikeres vizsgát tett.

Október 24-én a 7 főből álló pszichológus-lovasterapeuta csoport záróvizsgájára került sor, Willem van Lieshout és Dr. Dúll Andrea közreműködésével és irányításával. A csoport minden tagja sikeresen vizsgázott és megköszönte Willem van Lieshout munkáját, aki évek óta vezeti a pszichológusok szakmai, elméleti és gyakorlati képzését.

IMG_10170w.jpg

Október 23-27-ig tartott az akkreditált lovasterapeuta képzés 2012.-es évfolyamára jelentkező új hallgatók oktatása, amelynek során a képzés „A moduljának” elméleti anyagát sajátíthatták el. Összesen 8 fő kezdte el a képzést, 3-an „Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakágon”, 5-en pedig „Hippoterápia szakágon”.

Október 25-27. között szerveztük meg a 2010-es évfolyam Hippoterápia szakág végzős hallgatóinak záróvizsgáját. A 3 napos vizsga alatt a hallgatók számot adtak szakmai, elméleti és terápiás gyakorlati tudásukról. A csoport munkáját Györgypál Éva, Németh Klára, Bozori Gabriella, dr. Büki György valamint Peter Holzmüller, német gyógytornász, a hippoterápiás csoport vezetője értékelte, aki a többi külföldi oktatóhoz és vizsgáztatóhoz hasonlóan, évek óta részt vesz az MLTSZ munkájában.

IMG_10237w.jpg

 

Bízunk abban, hogy az elmúlt 15 év értékeit megőrizve, szakmailag megerősödve és megújult lendülettel jövőre is megszervezhetjük a Sarlóspusztán zajló képzéseket és színes programokat.

 

Bozori Gabriella - Kertész Ágnes

 

Sarlóspusztai képgaléria