Az első héten Németh Gábor lovas edző vezetésével lovas felkészítő hetet tartottunk a lovasterapeuta képzésre járó hallgatóknak. A hét második felében megkezdődtek a lovas vizsgák. A Bázis vizsgát minden hallgató sikeresen teljesítette, majd ezt követte az RA5-ös és RA4-es lovas vizsga. Ezeken a megmérettetéseken a vizsgázóknak teljesíteniük kellett egy - a szintnek megfelelő- díjlovas programot, egy ugrópályát, és a lovaglási szintnek megfelelő elméleti kérdések megválaszolását. A vizsgát, a korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan az idén is Isabelle von Neumann-Cosel és Kurt Lehmann, a Német Lovas Szövetség hivatalos vizsgáztatói értékelték.

 

A végzős hallgatóknak a 2. hét elején kellett bizonyítaniuk, hogy szakmailag magas szintű terápiás foglalkozásokat tudnak tartani az elméleti ismeretekre építve a gyakorlatban is. Ehhez mindenki számára meghívtunk egy-egy pácienst, akivel be kellett mutatni egy egyénre szabott hippoterápiás foglalkozást. Mindezek után sor került a szóbeli záróvizsgára és a szakdolgozatok megvédésére. Az eredmény: 2 fő végzett gyógypedagógus- lovasterapeuta, és 3 fő hippoterapeuta. Új kollégáinknak gratulálunk, és eredményes munkát kívánunk!

 

Elindult a 2014-es évfolyam hallgatóinak képzése (gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna illetve hippoterápia szakágon), akik az elméleti órák mellett az istállóban többek között lóismereti, szerszámozási ismeretekkel gazdagodtak, megtanulták azt is, hogyan kell a lovat szabályosan felvezetni.

 

Szintén egy hetet töltöttek Sarlóspusztán azok a lelkes hallgatók, akik a segítő képzésünkre jelentkeztek. Nekik a tanfolyam végén számot kellett adniuk elméleti- és gyakorlati ismereteikből. A vizsga tartalmazta a lóápolást és szerszámozást, a helyes és biztonságos lóvezetést, a páciens lóra szállásának segítését.  Mind a 10 fő sikeresen levizsgázott, nekik ezúton is gratulálunk!

 

Hagyományainkhoz híven október 23-án a Magyar Lovasterápia Szövetség szervezésében szakmai konferenciát tartottunk, ahova minden lovasterapeuta szakembert és érdeklődőt szívesen vártunk. Örültünk, hogy a konferenciára nagyszámú előadó érkezett, ami biztosította, hogy a lovasterápia minden területén számtalan érdekes előadásnak lehettünk szem- és fültanúi. Számos prezentációt hallhattunk a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna témakörben, csakúgy, mint a hippoterápia területéről. Érintettük a pszichológiai lovasterápiát és parasportot is. A terapeuták ötletet meríthettek egymás tábori élménybeszámolóiból, melyek nagyon színesek, ötletesek voltak amellett, hogy fejlesztő értékük is jelentős! A nap végén pedig elbúcsúztunk Dr. Carl Klüwertől (2014.július 2-án, 93 éves korában elhunyt), a Nemzetközi Lovasterápiás Szövetség volt elnökétől.

 

A fentieket áttekintve úgy gondoljuk, hogy az idei évben is tartalmas, oktatásokban és programokban gazdag két hetet töltöttünk Sarlóspusztán.

 

Bagi Ágnes
hippoterapeuta