A MOL Gyermekgyógyító program által támogatott táborokban négy hét alatt összesen 48 különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. Az 5 és 18 év közötti gyerekek közt volt tanulásban akadályozott, autizmussal élő, értelmileg akadályozott, hiperaktív, szorongó, mozgássérült gyermek.

 

IMG_2089w

( A képre klikkelve egy galéria nyílik meg. )

 

Az első tábor június 29–július 3. között került megrendezése „Mesterségem címere”címmel.

A táborban főként iskolás korosztályú, tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek, valamint súlyosabb állapotú autizmussal élő gyermekek vettek részt. A tábor célja az volt, hogy a lovak ellátásán, gondozásán keresztül segítse a munkába álláshoz, a munkavállaláshoz, valamint a mindennapi tevékenységekhez szükséges képességek fejlődését, és megismertesse a gyerekeket a lovas környezethez kapcsolódó szakmákkal, így a lovász, a kovács, az állatorvos, a lovasedző, a belovagló munkájával.

 

A második tábor július 13-17.között „Én-Te-Ő, na meg a lovak (önismereti tábor kamaszoknak)” címmel került megrendezésre. Ebben a táborban főleg 13-18 év közötti fiatalok vettek részt, akik számára egyéni lovasterápiás foglalkozásokat tartottak. A táborban lehetőségük volt kipróbálni magukat csoportos lovas helyzetgyakorlatokban, megismerhettek másokat, felfedezhettek különbözőségeket és hasonlóságokat, fontos téma volt a tolerancia, az alkalmazkodás.

 

A harmadik tábor július 20-24. közöttA lovak nyelvén” címmel került megrendezésre. A táborban főként iskolás korosztályú, tanulásban és értelmileg akadályozott - és autizmussal élő gyermekek vettek részt. A tábor legfőbb célja az volt, hogy fejlessze a fogyatékos gyermekek, fiatalok szociális kapcsolatait és kommunikációját a lovak kommunikációjának, viselkedésének megismerésén keresztül. A táborban fontos szerepet kapott a lovakkal végzett földi munka, a lóvezetés és a társakkal való együttműködés. A tábor során minden résztvevő elkészíthette a saját LOVAS FÜZETÉT, melyben fényképek, képek, rajzok, feliratok segítségével rögzített minden fontos információt a lovakkal kapcsolatban.

 

A nyári táborsorozatot a július 27-31. között megrendezésre kerülő tábor zárta, melynek mottója: „LÓtifuti-FÓTifuti hippoterápiás élménytábor mozgásukban akadályozott gyermekeknek, fiataloknak” volt.

A hét célja a hippoterápia fejlesztő hatása mellett olyan tábori élmények biztosítása volt, melyek mindannyiunk gyerekkorának kihagyhatatlan részei voltak.

Az 5 napos tábor napközis jelleggel valósult meg és minden nap valamilyen más kalandban vehettek részt ifjú csikósaink. Így a hippoterápiás foglalkozások mellett pusztalovaglás során fedeztük fel a fóti tartomány vadregényes táját, elmélyítettük lovas ismereteinket, majd a gyakorlatban lópucolás és szerszámozás során próbáltuk ki azt. Íjjal, fúvó darts-sal, karikás ostorral vadásztunk, kenyérlángost sütöttünk, és megismerkedtünk a lisztkészítés folyamatával. Lovas ügyességi pályát teljesítettünk, traktorháton ültünk, majd tarisznyánkat kidíszítve vettünk búcsút ettől a remek csikós héttől.

A tábor nem valósulhatott volna meg a MOL Nyrt. támogatása, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány munkatársainak közreműködése, valamint a lelkes, profi önkéntes segítő csapatunk munkája nélkül! Ezúton is köszönjük a támogatást és rengeteg segítséget Mindannyiuknak!

 

A táborok nagyon jó hangulatban teltek, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás segítséget. A szervezők célja az önbizalom növelése, a mozgástól való félelem enyhítése, a nagy- és finommotorika fejlesztése volt.

 

Reméljük, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoztak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években.

 

 

Bozori Gabriella

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány