A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány az adományt elsősorban olyan fejlesztő játékok vásárlása fordította, melyeket mind a lovasterápiás, mind a tantermi gyógypedagógiai és pszichológiai fejlesztő foglalkozások során jó tudunk használni annak érdekében, hogy a gyermekek egyéni igényeinek, képességeinek és problémáinak megfelelő, változatos, színes és motiváló foglalkozásokat tarthassunk. A játékok kiválasztását célirányosan az egyes fejlesztési területeknek megfelelően állítottuk össze. Fontos szempont volt, hogy jó minőségű, biztonságos, tartós játékokat vásároljunk.

A pályázati összeg kisebb részéből pedig olyan teszteket vásároltunk, melyek használata segíti a diagnózis felállítását, a gyermekek felmérését, vizsgálatát, a fejlődés nyomon követését (MAWGYI-R teszt, BNO-10 kódok zsebkönyv, DSM-IV TRTM, Raven CPM teszt+ érékelő, normatábla).

A percepció (érzékelés-észlelés) fejlesztése érdekében fogantyús fából készült puzzle játékokat választottunk, melyek segítik az alak-forma állandóság kialakulását, a vizuális észlelés fejlődését, a színek felismerését, a színek szerinti csoportosítást.

A tapintásos észlelés fejlődését és a differenciálást segítik az érzékelő korongok, az érzékelő labdák, a masszírozó henger és a különböző méretű tüskelabdák.

A hozzánk járó látássérült gyermekeknek a hangzó játékokat választottunk: ritmusfa, csuklócsörgő, csengő, szamba síp.

A figyelem és a differenciálás fejlesztését segíti elő, a „Figyeld meg” című játék, az emlékezeti működést serkenti a Memóriaház.

Több olyan játékot is vásároltunk, amelyek a finommozgás koordináció, a szem-kéz koordináció, a manuális készségek fejlődését szolgálják (pl. a formaillesztők, gyümölcsfűző, geometriai alakzatok felismerését segítő játékok).

A számfogalom kialakítását, és a számolást segítő játékok a Logika és számolás, valamint a Szám-számkép párosítás.

Számos olyan játékot is kiválasztottunk, melyek a beszédfejlesztést, és a szókincs bővítést szolgálják: Zöldségek, Étkészlet, Gyümölcsök fogantyús puzzle, Így öltözködünk; Bevásárló lista.

Vásároltunk nagymozgás koordinációt és egyensúlyfejlesztő eszközöket, is: egyensúlyozó hordó; rudak, karikák.

A gondolkodási műveletek fejlődését segítik elő az ok-okozati folyamatokat bemutató játékok pl. a Hogyan készül.

Az Arckifejezések című játék a mimika és a nonverbális jelzések jobb felismerését, értelmezését segíti, melyek fontosak a jól működő szociális kapcsolatokhoz.

Az időbeli tájékozódást és a folyamatok felismerését segíti az Ébredéstől.. c. játék.

Biztosak vagyunk benne, hogy a szeptembertől újra induló „terápiás tanévünkben” a gyermekek örömmel fogják használni ezeket az új, fejlesztő játékokat. Ezúton is köszönjük az Erőforrás Alapítvány United Way Magyarország támogatását,melynek segítségével immár második alkalommal tudtuk bővíteni, korszerűsíteni terápiás eszköz parkunkat.