A konferencia plenáris ülésein és szekcióiban előadásokat hallhattunk többek között a különböző fogyatékosságokról és ezek tüneteiről, a lóasszisztált pszichoterápiában alkalmazott technikákról, oktatásról, képzésről, a terápiás lovak kiválasztásával és kiképzésével kapcsolatos kérdésekről. 
Kerekasztal-beszélgetésekre is sor került, olyan témákban, mint a nyelv- és beszédfejlődési problémák, a lóasszisztált szolgáltatások társadalmi elfogadottsága, a lovassportok, a foglalkoztató terápia, etikai kérdések és a lovak jólléte.

20240618-VJ__1226.jpg
A konferencia kiemelt előadói Dúll Andrea környezetpszichológus, intézetvezető egyetemi tanár (HU), Octavia Brown, a Centenary Egyetem professzor emeritusa (USA), Pebbles Turbeville, a Horses and Humans Research Alapítvány ügyvezető igazgatója (USA), valamint Peter Holzmüller gyógytornász, a Bajorországi Vöröskereszt szervezetfejlesztési vezetője (GER), a magyar lovasterapeuta-képzés kiemelkedő oktatója voltak.
A rendezvényen olyan országok is bemutatkoztak, ahol még csak most vannak megalakulóban a nemzeti lovasterápiás szövetségek. Például Görögország, Törökország, Portugália, Írország.

20240618-VJ__1262.jpg
Az utolsó, gyakorlati nap színhelye a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja volt. A program a leendő lovasterapeuták lovasvizsga feladatainak bemutatásával kezdődött, láthattunk díjugratást és díjlovaglás RA 4-es szinten, ezt követte a látássérült lovasaink bemutatója, a programot Németh Gábor díjlovas programja zárta. Isabelle von Neumann-Cosel, a Német Lovas Szövetség elismert edzője és vizsgáztatója „WARMING UP THE BRAIN - BEFORE A THERAPEUTIC RIDING LESSON” címmel olyan gyakorlati módszereket mutatott be, amelyeket a lovasterápia különböző szakágaiban használni lehet. 240622_photo_eszter_gordon_9694.jpg


Az egyik workshop keretében egy vadonatúj programmal is megismerkedhettünk: Dr. Isabel Stolz és Franca Rosiny fejlesztette az EQUITEDO nevű ingyenes applikációt, amely a terápiás folyamatok dokumentálását és értékelését könnyíti meg a WHO szabványai szerint. A hosszúszáron történő lóvezetés fontosságáról a hippoterápiában Gelley Csenge lovasterapeuta és Peter Holzmüller német gyógytornász tartottak egy izgalmas gyakorlati órát. Végül a konferencia résztvevői Bozori Gabriella vezetésével megismerkedhettek a fóti központ területén megvalósított legújabb fejlesztésekkel: a szenzoros parkkal, a hangzó parkkal és a mezítlábas parkkal, de a 2012 óta a központ területén működő Élhető Jövő Park környezetbarát megoldásaiba is bepillantást nyerhettek, valamint megtekinthették Kövesi Eszter erre az alkalomra prezentált lovas tematikájú fotókiállítását.
A konferencia zárófogadását június 22-én este ugyanitt, a fóti Lovasterápiás és Oktató Központban tartottuk.

240622_photo_eszter_gordon_0011.jpg
A világkonferenciára készült el a Magyar Lovasterápia Szövetség és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gondozásában megjelenő kötet, amelynek címe „A pszichológiai lovasterápia. Tanulmányok”. A két szervezet lovasszakkönyv-sorozatának hiánypótló darabjában 13 szerző – lovasterápiával foglalkozó pszichológusok, gyógypedagógusok, lovas oktatók – 19 tanulmánya foglalkozik ezzel a viszonylag fiatal területtel. A könyv pszichológus szerzőinek többsége az MLTSZ akkreditált képzésén végzett lovasterapeuta.


Az alábbi támogatóinknak köszönjük a segítséget: Magyarország Kormánya, Belügyminisztérium, Magyar Telekom, MBH Bank, E.ON Hungária, OTP Bank, Waberer’s International, SB Dynamic Kft., Trend Fm, radiocafé 98.0, Dobosi Birtok, Erenbau Kft.


Budapest, 2024. június 24.

További képek megtekinthetőek a Galériában.