Élet a farmon
image_50738433.JPG 2024.07.01-05 Réti Boglárka gyógypedagógus- lovasterapeuta vezetésével
A táborban a résztvevők (8-14 éves, pszichés zavarral küzdő, illetve fogyatékkal élő gyerekek, maximum 15 fő) megismerkednek a parasztudvar állataival. Tanulmányozzák az állatok tulajdonságait, életmódját, gondozását, gyakorlati ismereteket szerezhetnek a farmon folyó munkáról. Ezek a tapasztalatok érdekesek számukra, hiszen a legtöbbjük városban él, és egyáltalán nem ismeri a vidéki, falusi életet. 
A programokhoz a lovardai környezet autentikus helyszínt biztosít, hiszen a fóti központban több jurta van, istállók, legelők és szántó, a lovak mellett pedig kutyák, macskák, szamarak, sertések, szárnyasok is élnek a területen. Van még egy gyógy- és fűszernövényspirálunk is, így a gyerekekkel ezeket a növényeket és gyógyító hatásukat is megismertethetjük. Rózsakertünkben több mint 100 rózsafa található: ezek a locsolása, gondozása is fontos feladat lesz. A terápiás folyamat számos olyan élményt nyújt, amelyek növelik a résztvevők fizikai és pszichés jóllétét, fokozzák a természet és az embertársaik iránti felelősségérzetet, valamint javítják a természethez és az egymáshoz fűződő kapcsolatukat. Kutatások bebizonyították, hogy az ilyen ökoterápiás foglalkozások kifejezetten hatásosak súlyos pszichiátriai problémákkal küzdő, kedvezőtlen társadalmi helyzetben lévő, sérült, fogyatékos, valamint civilizációs és szenvedélybetegségekkel küzdő személyeknél. A főszereplők persze itt is a lovak. A program során a gyerekeket bevonjuk a lovak gondozásába (lóápolás, fürdetés, legeltetés, szerszámozás) és az istállómunkákba is (trágyázás, almozás, etetés). Nem maradhat el a lovaglás sem, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna formájában. A programba meghívunk kutyás terapeutát is.

 

Varázsceruza-tábor
2024.07.08-12 Bozori Gabriella gyógypedagógus-lovasterapeuta vezetésével
A táborban a pszichés zavarokkal, magatartás- és enyhébb tanulási problémákkal küzdő kisiskolás és kamasz korosztály vehet részt, maximum 15 fővel. A művészetterápia egy olyan kiegészítő terápiás módszer, mely az alkotás folyamatát a gondolatok és érzések kifejezésére használja. Ehhez nincs szükség művészi tehetségre: a kreativitás, az alkotás a lényeg, ennek van terápiás értéke. A tábor során a lovas élményeket, a lovakkal megélt különböző helyzeteket szeretnénk más-más technikával megjeleníteni, kifejezni: rajzot, festményt, montázst, fotókat készítünk a gyerekekkel, gyurmából készült figurákkal jelenítünk meg egy-egy programot, kis terepasztalt készítünk a legelőről, a ménesről, az istállókról, a lovaspályákról. A képzőművészet mellett nagy hangsúlyt helyezünk a zenére, zenehallgatásra, a közös éneklésre is. Természetesen a lovasterápiás programok sem hiányozhatnak: így a lóápolás, a lóvezetés, a gyógypedagógiai lovastorna, a lovak gondozása és etetése.

Névtelen terv.png

p1430593_optimized.jpg

Ló-Varázs pszichológiai lovasterápiás tábor
2024.07.15-19 Auth Zsófia pszichológus-lovasterapeuta vezetésével
Kamaszoknak és kiskamaszoknak szóló tábor, akiknek beilleszkedési nehézségeik vannak. Ennek hátterében jobbára a szorongás, impulzuskontroll problémák, figyelem- és ingerfeldolgozási nehézségek állnak. A programok támogatást adnak a kiskamaszok saját értékeik megismerésében, mások erényeinek fel- és elismerésében, vágyott szerepek kipróbálásában, ezekhez kapcsolódó viselkedések elsajátításában és gyakorlásában. A lovak nagy segítségünkre vannak ebben, könnyű hozzájuk képzeteket társítani, projekciós felületként szolgálnak, beindítják a fantáziát, reakcióik tükrözik a viselkedésünket, ezáltal segítenek felismerni saját érzelmi állapotunkat, motivációinkat, bizonytalanságainkat és erőforrásainkat. A program során változatos feladatokban figyelhetik meg a résztvevők a lovak tulajdonságait a külső jellemzőktől haladva a belső tulajdonságok, jellemvonások felismerése felé. 
A gyerekek saját magukon is azonosíthatják az összegyűjtött jellemzőket és egy „VarázsLó” segítségével új, kívánt tulajdonságokra (szupererőre) tehetnek szert. A program zárásaként egy közösen írt történetet adnak elő lovak részvételével. 

 

Cirkusztanfolyam
2024.07.22-26 között Bozori Gabriella gyógypedagógus-lovasterapeuta vezetésével
Ebben a táborban 5-14 éves, pszichés zavarral küzdő, illetve fogyatékkal élő gyerekek vehetnek részt, maximum 15 fő. A foglalkozásokon a gyerekek egy cirkuszi előadásra készülnek fel. Cirkuszi függönyt, plakátokat, jelmezeket, kellékeket készítenek, miközben nem marad el a lovak ápolása, felszerelése, a futószáras lovaglás és a gyógypedagógiai lovastorna, illetve az önálló lovaglás sem. Az önálló teljesítmény itt ugyanolyan fontos, mint az együttes élmény, a kognitív, a motoros és a szociális funkciók fejlesztése, valamint a sikerélményen keresztül az önbizalom növelése, a pozitív énkép kialakulásának elősegítése. A program fénypontja természetesen a cirkuszi előadás bemutatása.