Fót 2011
Fót 2011
A Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2011. szeptember 23. és 25. között, immáron hetedik alkalommal rendezte meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét, valamint ezzel párhuzamosan Lovasterápiás Versenyét. Az idei versenyre megújultak a fóti lovaspályák: az FEI nemzetközi versenyeinek legmagasabb minőségi elvárásainak is megfelelő színvonalon várták az ide érkező díjlovasokat. 

Az előző évekhez hasonlóan idén is nemzetközi keretek között zajlott le a Díjlovas Verseny, melyre 90 lóval neveztek hazai és külföldi lovasok. A háromnapos Díjlovas Verseny résztvevői a következő versenyszámokban indulhattak a Talentum Kupa Döntőjében: D1 Póni díjlovagló program, K1 GYEPOSZ díjlovaglás, A6, A7, L8, L9, a nemzeti díjlovas versenyen pedig M6, M8, Szent György díj, Intermediaire I, Intermediaire I. Kűr versenyszámokban nevezehettek a díjlovasok.

Közös verseny
A nemzetközi (CDI***) versenyen a Szent György-díj, Intermediaire I., Intermediaire I. Kűr, Intermediaire II., OTP Nagydíj, OTP Nagy Díj Special, OTP Nagy Díj Kűr versenyszámok kerültek megrendezésre.
A párhuzamosan megrendezésre kerülő Lovasterápiás Versenyen, szeptember 24-25-én (szombat-vasárnap), ügyességi pályán mérhették össze tudásukat hiperaktív, tanulásban-, illetve értelmileg akadályozott gyermekek, egyénileg és csapatversenyben is. Szombaton került sor a látássérült gyermekek versenyszámaira: ügyességi feladatokra vezetett lovon, gyógypedagógiai voltizsálásra, valamint a futószáras versenyszámra.A Lovasterápiás Versenyen a szervezők mintegy 130 gyermeket láttak vendégül, kísérőikkel együtt.

Fót 2011
A Lovasterápia Szövetség természetesen idén is megrendezte a többnapos rendezvény egyik legérdekesebb programját, melyben egészséges és sérült lovasok által alkotott csapatok mérik össze tudásukat. A versenyszámmal a szervezők célja a „közös versenyzés” fontosságának és lehetőségének hangsúlyozása.

Az idei év újdonsága a hazánkban első alkalommal megrendezett Díjlovagló Parasport Verseny, amely egyben az Országos Bajnokság is volt. „A rendezvény célja – a fogyatékkal élőknek nyújtott élményen túl -  a lovasterápia és a lovassport népszerűsítése, a versenyzési lehetőség megteremtése sérült gyermekek és fiatalok számára, valamint a lovasterápia, mint kiegészítő terápiás eljárásban rejlő lehetőségek bemutatása.” - mondta Bozori Gabriella, a Magyar Lovasterápia Szövetésg lovasterapeutája, a Fóti Lovasterápiás Központ vezetője. A Magyar Lovasterápia Szövetség fontosnak tartja, hogy az egészséges és a gyógypedagógiai lovaglásban, valamint a hippoterápiában résztvevő gyermekek együtt, párhuzamosan tudjanak szerepelni, versenyezni.

A Nemzetközi Díjlovas Verseny összdíjazása 6.300 euró, vagyis kb. 1.720.000 Ft, a Nemzeti Versenyé 710.000 Ft, a Lovasterápiás Versenyé 2.650.000 Ft, a Díjlovagló Parasport Versenyé pedig 130.000 Ft volt.

A rendezvény sikeres lebonyolításához nagy mértékben hozzájárult, hogy a programon a Magyar Lovasterápia Szövetség számos tagja vett részt segítőként és szervezőként. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közismert tagjai személyesen vállaltak védnökséget házigazdaként az egyes versenyszámokban, valamint közreműködtek a díjak átadásában is.

Fót 2011
Az esemény főtámogatója, az OTP Bank, amely elkötelezett segítője az értéket hordozó, közösségi, nemzeti ügyeknek. A legnagyobb magyarországi hitelintézet nemcsak ennek a versenynek a megrendezését támogatja évek óta, hanem más hazai lovasversenyeket is annak érdekében, hogy ezzel is ráirányítsa a társadalom figyelmét a lovaglás fontosságára.

Fót 2011
A pénzintézet számára a sport mellett fontos az egészségmegőrzés is. Az idei OTP Roadshow keretén belül az OTP Fogászati busz - amely évek óta járja nyaranta az országot - ingyenes fogászati szűrést végzett az NGYSZ Fóti Lovasterápiás Központjában. A Díjlovas Verseny helyszínén szeptember 25-én (vasárnap) 9 és 17 óra között a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, szaktanácsadást és oktatást végeztek. Munkájukat  arcfestők, kézművesek és animátorok segítették, akik ezzel igyekeztek enyhíteni  a gyermekek félelmét a fogászati vizsgálattól.

A verseny kiemelt támogatói közé tartozik még a Quaestor Csoport, aki idén több versenyszámot is támogatott, illetve az Allianz Hungária Biztosító Zrt. is, aki a verseny biztosításáról gondoskodott, továbbá 58 500 Euró, közel 15 800 000 Ft támogatást nyújtott az MLTSZ mozgáselemző rendszerének fejlesztéséhez és annak szakmai kidolgozásához.

A Budapesti Eleketromos Művek Nyrt. (ELMŰ) szintén csatlakozott az idei támogatókhoz 10 millió Forinttal, mellyel a nagypálya világításának kiépítéséhez, a nagypálya locsolórendszeréhez szükséges kutak áramellátásához, továbbá a bemelegítő pálya fényvetőinek cseréjéhez járult hozzá.
Az idei versenyt először segítette a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a Mercedes-Benz Hungária Kft., mely utóbbi egyben a Díjlovas Verseny és Lovasterápiás Verseny hivatalos szállítója volt.

A szervezők és a résztvevők nevében köszönjük a támogatók hozzájárulását és az önkéntesek munkáját, amellyel lehetővé tették a rendezvény sikeres lebonyolítását!

 

Fót 2011
 

 

A versenyen készült FOTÓALBUM itt tekinthető meg.

 

Az egyes versenyszámokban született eredményeket az alábbi linkekre kattintva érhetik el:

 

 

cdn_indito
lovasterapias_indito

 

A lovasok.hu portál beszámolója a 2011-es fóti versenyekről