2023. április 21-23-án először került megrendezésre TS-EAM workshop Magyarországon, Debrecenben. A TS-EAM (Trauma Sensitive Equine Assissted Mindfulness – Traumaérzékeny Lóasszisztált Mindfulness) módszerének kidolgozása Katarina Lundgren nevéhez kapcsolódik (Mimer Centre, Lettország), aki kollégájával, Marta Sikorskával vezetett be minket a módszer lépéseibe.

Katarina Lundgren jelenleg Európa számos országában tart és vezet módszertani workshopokat (Lettország, Litvánia, Olaszország, Franciaország, Anglia -s immár Magyarország is). Pszichológiai és lóasszisztált képesítései (EAGALA) mellett fő szenvedélye a lovak és az emberek kommunikációja és interakciója, a viselkedés és nyelv, pszichológia és kognició kutatása, valamint a traumainformált/érzékeny és traumafókuszú terápia edukációja.

Ez év januárjában elfogadta a meghívásunkat, hogy itt Magyarországon tartson workshopot, elsőként Debrecenben. A jelentkezők között szép számmal vettek részt a Magyar Lovasterápia Szövetség végzett terapeutái, és jelenleg képzésben lévő hallgatói, de akadt, coach, és lóasszisztált tanulást végző tag, önismereti célú résztvevő is, illetve az esetleges tolmácsolásban segítő kolléga. A sajátélmény szerzés lehetőségén keresztül az élményekben gazdag program a TS-EAM (Trauma Sensitive Equine Assisted Mindfulness) 10 lépéses programján vezetett bennünket keresztül.

Számunkra péntek este kezdődött a program, ahol egy rövid bemutatkozást követően a traumáról és mindfulnessről tartottak előadást a vendégeink. Ezt követte a hétvégi sajátélmény, ahol a lovak és a természet bevonásán keresztül a különböző lépések tudatos és meditatív megtapasztalása segített bennünket a módszer megismeréséhez, önmagunkon való átszűréséhez juttatott el minket. A tapasztalati tanulás újszerűsége hamar csoporthangulatot is kovácsolt, az élmény nemcsak sajátélmény, hanem igazi közösségi élménnyé is vált. A programot a csodálatos napsütés, a legelő tavaszi frissessége tette még kellemesebbé, ahol a lovak körülöttünk, szabadon kapcsolódhattak, vagy éppen távol maradhattak. Szabadon.

Újszerű megközelítése a módszernek éppen ebben van. A lovak nem instrumentalizáltak (eszközökkel felruházottak), hanem lóként minden természetes viselkedésüket meghagyva vesznek részt. Az ember által megélt érzések, gondolatok, észlelések, reakciók nem a lóból kisajtolt válaszok alapján születnek, hanem a természetes kapcsolódásuknál fogva hatnak ránk.

A hétvége élményeiről a képek is igazán sokatmondóak. A lovak legtöbb programban szívesen vettek részt, léptek be a kialakított körünkbe, jöttek oda, ha éppen megbeszélést tartottunk, kíváncsiskodtak a festményeink körül, vagy éppen legeltek szorosan körülöttünk, noha egész messze is tehették volna ugyanezt. Az is előfordult, hogy patanyomot szerettünk volna gyűjteni a festményeinkre, és persze erre is akadt szívesen vállalkozó ló. De ha csak simogatás, csendben velünk levés kínálkozott lehetőségként, ez sem volt akadály, néha pedig csak egy kíváncsi odaszuszogást észleltünk a körülöttünk zajló eseményre. Felváltva vagy egyszerre jelent meg valamilyen ló résztvevőnk szinte minden esetben. Különleges érzés és élmény volt látni, mennyire aktívvá és érdeklődővé tudnak válni a lovak akkor, ha választás elé kerülhetnek. A legelést elkerülve keresték a velünk való interakciót, történést, és jeleztek vissza lószerűen.

A program gazdagságát jól jelzi, hogy a második napra a csoport is lassulni kezdett, a feladatokon, a lovak nyugalmán keresztül szép lassan mi is elfelejtettük a workshop előtti sietős ritmusunkat, elkezdtünk a feladatainkhoz lassulni, míg végül sajnos a lezáráshoz kellett megérkeznünk. A lépések gyorsszerűsége itt vált igazán érthetővé, egy valójában 10 hetes programból mi most egy rövid ízelítőt kaptunk. Ennek ellenére transzformáló erejű, igazán megnyugvást és meditatív állapotot, hangulatot teremtő hétvégi élménnyel gazdagodtunk.

A különleges élményt ezúton is hálásan köszönjük Katarina Lundgrennek és Marta Sikorskának, akik elfogadó, támogató, szakmai ismeretekben gazdag légkört tudtak ebben teremteni, mind a csoport mind a lovak felé. Bízunk benne, hogy ez az alkalom egy remek kezdete a következő időkben való együttműködésnek! 😊

2023.05.04., Debrecen

Jánosi Annamária

Klinikai szakpszichológus, lovasterapeuta

(Galéria megnyitásához kattints a képre!)