Beköszöntött a tavasz, és így intézményünkben is egyre több program szerveződik, amelyek jelentős része a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány oktatási tevékenységéhez kapcsolódik.

 

E hónap elején, április 6. - 8. között a Fogyatékos személyek szabadidős- és lovassport oktatója – Fogyatékos személyek lovassportjának kiegészítő ismeretei – SzPk-00066-16-03 4 03 3/1 nevű képzésünk résztvevői hospitáltak a fóti Lovasterápiás és Oktató Központban. E hétvége céljául azt tűztük ki, hogy a résztvevők különböző fogyatékossággal élő gyermekek, és felnőttek lovas edzését nézhessék meg. Az edzők, a terapeuták és a lovasaink segítségével a képzésben résztvevők betekintést nyerhettek abba, hogyan is épül fel egy lovas edzés egy fogyatékkal élő személy lovas oktatása esetén. Ezúton is köszönjük a kaposvári, budapesti, Fót környéki és mosonmagyaróvári lovasoknak, hogy részvételükkel hozzájárultak, ezen gyakorlati oktatási blokk sikeres megvalósításához.

  1...

(A képre kattintva egy galéria jelenik meg)

Április 20. és 22. között az Alapozó képzés a lovasterápiáról elnevezésű képzésünk gyógypedagógus, és gyógytornász hallgatói voltak Fóton, és vettek részt futószáras elméleti és gyakorlati képzésen. A leendő lovasterapeuták számára nagyon fontos az, hogy biztonsággal tudjanak dolgozni futószáron a lovakkal, hiszen a futószáras munkának fontos szerepe van a lovak kiképzésében, de gyakran használjuk ezt a ló vezetési módszert a terápiás foglalkozások során, vagy a lovak terápiás foglalkozásra történő előkészítésében is.


1...

(A képre kattintva egy galéria jelenik meg)

 

Lovasterapeuta képzés gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakág képzés résztvevői az április 23. és 27. közötti héten hospitáláson, és saját élményű gyakorlati héten vettek részt Fóton, amely keretében értelmileg akadályozott, halmozottan sérült, látássérült és autizmussal élő gyermekek egyéni, és csoportos foglalkozásait figyelhették meg. A saját élményű gyakorlatok során kipróbálhattak minden olyan szituációt, amely majd a jövőben előfordul a terápiás foglalkozásokon. Lovagoltak, lovastornáztak, kipróbálhatták a szenzoros parkot és a lovas tanösvény feladatait is, de megismerték azokat a csoportos bemelegítő játékokat is, melyeket a gyógypedagógiai lovastorna foglalkozásokon használunk. Ők maguk is kifejezetten élvezték az „Irány a vadnyugat”, vagy a „Menjünk a Balatonhoz” címeket viselő fejlesztő foglalkozásokat, de nagyon izgalmasnak találták azt is, mikor becsukott szemmel, vezetett lovon végig haladtak a szenzoros park dombjain- völgyein, kanyargós ösvényein.  Résztvevőink számára ez a hét jelentette azt, amely alatt megértették, hogy a képzés során átadott elméleti, és gyakorlati ismeretek, milyen jelentőséggel is bírnak a valós terápiás munka során. Május első hetében újra találkozunk velük, hiszen akkor teljesítik végzett lovasterapeuta szupervíziója mellett szakmai gyakorlatukat, de a hét folyamán betekintést nyerhetnek a fóti központban megrendezendő tanévzáró házi verseny játékos feladataiba is.