Mind a lovasterápiás, mind a tantermi gyógypedagógiai fejlesztő foglalkozások során sokféle fejlesztő játékra van szükségünk annak érdekében, hogy a gyermekek egyéni igényeinek, képességeinek és problémáinak megfelelő, változatos, színes és motiváló foglalkozásokat tarthassanak terapeutáink.

 

 

A játékok kiválasztását célirányosan az egyes fejlesztési területeknek megfelelően állítottuk össze. Fontos szempont volt a játékok kiválasztásánál, hogy jó minőségű, biztonságos, tartós, a tantermi és a lovasterápiás foglalkozásokon egyaránt használható játékokat vásároljunk.

osszes fapuzzle  

A percepció (érzékelés-észlelés) fejlesztése érdekében fogantyús fából készült puzzle játékokat választottunk, melyek segítik az alak-forma állandóság kialakulását, a vizuális észlelés fejlődését, a színek felismerését, a színek szerinti csoportosítást, a tapintásos (tapintós memória, érzékelés fejlesztő), a hallási (hangzókészlet), a szaglási észlelés (gyümölcs aromák) fejlődését, valamint a sorrendiség felismerésének kialakulását. A geometriai alakzatok felismerését segítő játékok, a pár kereső játékok, az azonosságok és különbségek felismerését segítő eszközök, nemcsak a vizuális észlelést, de a problémamegoldó gondolkodás fejlődését is elősegítik.

finommozgas szamolo
 A konstrukciós képesség fejlesztését segíti az óriás csillagok építőjáték, valamint a margaréta kirakó.Több olyan játékot is vásároltunk, amelyek a finommozgás koordináció, a szem-kéz koordináció, a manuális készségek fejlődését szolgálják (pl. a formaillesztő, fűzős, kézügyesség fejlesztő, írás-előkészítő játékok). Számolást segítő játékok például a számoló ujjak, vagy a dobókocka számképekkel.

verbalis terbeli

Vásároltunk térbeli (arc puzzle- fiú, lány) és időbeli tájékozódást (Előtte- utána) segítő játékokat, valamint verbális és beszédfejlesztő játékokat is (járművek a farmon, állatok a ház körül, összeillő öltözködés, osztályterem, öltözzünk a négy évszak szerint, megelőzés és biztonság stb.)
A problémák és megoldások című játék a szociális kapcsolatok felismerését, a konfliktus helyzetek helyes megoldását segíti elő.
Ezúton is köszönjük Erőforrás Alapítvány United Way Magyarország támogatását, melynek segítségével fejlesztő eszközeink körét jelentős mértékben bővíteni tudtuk, így a színvonalas munkához szükséges a tárgyi feltételeink is javultak.